Gezme

Dodurga


Türkiye de her yeri gezdim gezilecek yer kalmadı demeyin çünkü bu yazımızda sizlere Türkiye’nin küçük bir şehri gibi gözükse de çok çeşitli yerler barındıran Çorum’un pek bilinmeyen bir ilçesinden bahsedeceğiz:Dodurga.Dodurga adeta tarihe açılan bir kapı.Kökleri ta 1070 lere Oğuz boylarına ulaşan , o günden bugüne birçok tarihi olayın gerçekleştiği saklı bir ilçe. Ancak gelin görün ki burası henüz betonlaşmamış eşsiz doğası,tarihi ve yöresel yemekleri ile kesinlikle keşfedilmesi gereken bir yer.Dediğim gibi mutlaka gelin görün.Ee çok konuştuk,karnımız acıkmıştır.Hadi gelin Dodurga’da ne yenir hep birlikte bakalım:

NE YENİR?


Çorum gerek kendine has yemek türleri gerek farklı yemek pişirme şekilleri ile oldukça zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir.Çorum Dodurga’ya gelip de oranın eşsiz yöresel yemeklerini tatmadan Dodurga’yı gezdim diyemeyiz.Peki Çorum’un bahsettiğimiz bu ilçesi Dodurga’da ne yenir?
Çatal Aşı:Geleneksel Çorum yemeği olan Çatal aşı’nın ana malzemeleri yeşil mercimek ve yarma olup yanında turşu ve yeşil soğanla ikram edilir.Hem sağlıklı hem de leziz bir yemek düşünüyorsanız Çatal aşı tam size göre .Tatmadan dönmeyin.
Sulu Mantı:Klasik mantıdan farklı olarak bu mantının hamuru öncelikle kıymasız bir şekilde kızartılır.Hamurlar kaynamakta olan suya atılır ve sulu olacak şekilde pişirilir.Daha sonra ayrı bir tencerede tereyağında kıyma kavrulur ve pişmiş hamurların üstüne konulur.Bir de üstüne sarımsaklı yoğurt eklenir.Yeme de yanında yat.Eğer siz de tam bir mantı sevdalısıysanız bu mantıyı mutlaka denemelisiniz.
Keşkek:Çorum’un geleneksel yemeklerinden olan Keşkek etin ve hamurun bir araya geldiği eşsiz bir lezzet.Güveçte pişirilen bu et denediğinizde damağınızda harika bir tat bırakacak.Eğer güveç ve et seviyorsanız bu yemek tam size göre.
Kapari turşusu:Hücreleri yenileyen,kan hastalıkları ve MS hastalığının tedavisinde kullanılan ,yararları saymakla bitmeyecek olan Kapari bitkisinin enfes turşusu da Dodurga’da sıklıkla yapılmakta.Hem sağlığınıza yararlı hem de leziz bir tat arıyorsanız Kapari turşusunu denemeden hatta kavanoz kavanoz almadan Dodurga’dan gitmeyin.
Yeterince yemekten bahsedip karnımızı ve gözümüzü bir güzel doyurduktan sonra gelin şimdi de Dodurga’da nereleri gezebiliriz ona bakalım.

NERELER GEZİLİR?


Dodurga doğal güzelliği ile başlı başına gezilmesi gereken bir yer.Karadeniz bölgesinde bulunan Dodurga yeşillerle dolu, henüz şehir hayatının binalaşma sürecinin uğramadığı nadir yerlerden.Özellikle Dodurga’ya yakınsanız haftasonları mutlaka ailenizi ya da kitabınızı alıp gelip yeşilin eşsiz huzurunu deneyimlemelisiniz.Bu küçük ilçenin keyifli vakit geçirebileceğiniz doğa ile iç içe parkları da bulunmakta:Atatürk Parkı,Yunus Emre Parkı ve Kayabaşı Parkı.Şehir hayatından bunalmışsanız ve kaçacak bir yer arıyorsanız Dodurga tam size göre bir yer.

MERAKLISINA


Evett yemeklerimizi yedik, karnımızı bir güzel doyurduk bir de gezdik üstüne.Ancak Dodurga’nın keşfedilecek özellikleri bunlarla da sınırlı değil.Dodurga Türkiye’de aromatik bitki yetiştiriciliği alanında çok önemli bir ilçe.Birçok endemik bitkinin yetişmesine olanak veren ilçe bu alanda Türkiye’deki sayılı yerlerden biri diyebiliriz.Bunun dışında maden rezervi açısından çok önemli bir ilçe özellikle de linyit.Şuan ilçe nüfusu 6368 olsa da başlarda ilçenin büyük nüfusunu madenlerde çalışanlar işçiler oluşturmaktaydı.Bu yüzden madenciliğin ilçenin sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasına büyük olanak sağladığını söyleyebiliriz.Madencilik dışında ilçede önemli bir rol oynayan diğer geçim kaynağı ise tarım.Özellikle sahip olduğu Karadeniz ikliminden dolayı bu bölgede bolca pirinç yetiştiriciliği yapılmakta. Bizden bu kadar.Artık daha fazlasını öğrenmek isterseniz mutlaka Dodurga’yı gelin görün deriz.Eminiz ki bu eşsiz doğayı,buram buram tarih kokan havayı soluduğunuzda ve eşsiz yöresel yemekleri yediğinizde iyi ki gelmişim diyeceksiniz.

Ortaköy


Bugün sizlere Çorum’un ilçelerinden bir diğeri olan Ortaköy’den bahsedeceğiz. Ortaköy kökleri ta 1200’lere uzanan, Hitit ve Roma gibi önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve o günden bugüne birçok tarihi olaya sahne olmuş Çorum’un saklı kalmış bir ilçesi. Ancak gelin görün ki burası su ile bütünleşmiş İncesu Kanyonu ile eşsiz doğası, tarihi ve yöresel yemekleri ile kesinlikle keşfedilmesi gereken bir yer. Dediğim gibi mutlaka gelin görün. Hadi gelin Ortaköy’de ne yenir hep birlikte bakalım:

NE YENİR?


Çorum gerek kendine has yemek türleri gerek farklı yemek pişirme şekilleri ile oldukça zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir. Çorum Ortaköy’e gelip de oranın eşsiz yöresel yemeklerini tatmadan Ortaköy’ü gezdim diyemeyiz. Peki, Çorum’un bahsettiğimiz bu ilçesi Ortaköy’de ne yenir?
Danışık Yemeği: Tandır Kebabı: Kuzu etinin tandır ocaklarında leziz bir şekilde pişirilmesi ile oluşan yöresel bir kebap türü. Et ya da kebap seviyorsanız bu kebabı yemeden Ortaköy’den gitmeyin.
Bazlama: Bölgedeki kadınların sıklıkla yaptığı leziz mi leziz, su ile unun yoğurulup bir de içine peynir konulup tandır ocağında pişirilen bir bazlama çeşidi. Gezinizin arasında sıcak bir atıştırma arıyorsanız mutlaka tadın deriz.
Keşkek: Yarma ve etin bir araya geldiği güveçte üstü hamurla kapatılarak pişirilen Çorum’un yöresel yemeklerinden biri olan keşkek Ortaköy ilçesinde de sıklıkla yapılmakta. Eğer güveç seviyorsanız ve leziz bir yemek arıyorsanız keşkek tam size göre mutlaka deneyin.
Su Böreği:
Yeterince yemekten bahsedip karnımızı ve gözümüzü bir güzel doyurduktan sonra gelin şimdi de Ortaköy’de nereleri gezebiliriz ona bakalım.

NERELER GEZİLİR?


Ortaköy hem eşsiz doğal güzelliği hem de tarihi yerleri ile başlı başına gezilmesi gereken bir yer. Karadeniz bölgesinde bulunan Ortaköy suyun doğayla eşsiz bir şekilde birleştiği alanlara ev sahipliği yapıyor. Eğer siz de yeşilin tadını çıkarmak, şehir hayatından uzaklaşarak bol oksijenli bir nefes almak ve suyun huzurunu hissetmek istiyorsanız Ortaköy’ün bazı yerlerini özellikle ziyaret etmelisiniz. İşte bu eşsiz doğa alanlarına hadi gelin birlikte göz atalım.
İncesu Kanyonu: Hitit Yürüyüş Parkuru içerisinde de yer alan kanyonun uzunluğu yaklaşık 12,5 km’dir. Kanyonun iki tarafı kayalık olup bazı yerlerde ormanlık alanlara rastlamak da mümkündür. Genişliği 40-60 metre arasında değişmektedir. Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık olup, yer yer ormanlık alanlara rastlamak mümkündür. Kanyon yıl boyu trekking dönem dönem de rafting sporları için uygun özellikler taşımaktadır. Doğa yürüyüşü için ideal olan bu kanyon suyu ve yeşilliği bir arada bulundurarak yürüyüş severlere huzurlu ve keyifli bir gün yaşatmak için ideal bir yer. Eğer siz de doğal yaşamın tutkulularındansanız mutlaka gelip burada bir kez yürüyüş yapmalısınız.
Susuz Şelale: Gümgüm olarak da bilinen Susuz Şelale kelimenin tam anlamıyla saklı bir doğal güzellik. Çünkü buradaki su yine suyun kendisinin aşındırarak oluşturduğu büyükçe bir mağaranın içine dökülüyor. Mağaranın içine girebilmek için ise suyun da içinden aktığı bir kayadan geçmeniz gerekiyor. Şelaleden akan su mağaranın içinde etrafa yayıldıkça mağaranın içinde dolaşan insanlar için yağmur yağıyor hissini veriyor. Susuz Şelale doğa tutkunları için Ortaköy’de..
Damlataş Mağarası: Önemli doğal oluşumlardan biri olan bu mağarayı da Ortaköy’e gitmişken ziyaret edebilirsiniz.
Bu eşsiz doğal alanları gördükten sonra hadi gelin biraz da tarihi alanları keşfe çıkalım.
Şapinuva Ören Yeri: Buram buram tarih kokan Şapinuva Ören Yeri Hititler için önemli bir askeri ve dini merkezdi. Burada birçok kazı yapılmış ve Hititler ile ilgili birçok bilgiye ulaşılmıştır. Eğer tarihe ilgiliyseniz ve önemli bir uygarlığa ev sahipliği yapmış bir yeri merak ediyorsanız Şapinuva’yı gezilecek yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.
Kyble Kaya Kabartması: Anadolu’daki Helenistik döneme ait kabartmaların en büyüğü olması ile meşhur bu kabartmayı mutlaka görün deriz. Çünkü henüz bu kabartmadan daha büyük bir kabartmaya rastlanılmamıştır.
Höyükler: Koca Sultan, Fığla Tepesi, Hoca Sultan, Kızılhamza ve Yuğ Höyük Hristiyanlığın ilk devirlerine ait kilise kalıntılarının bulunduğu ve tunç çağı ve demir devrine ait parçaların çıkarıldığı, farklı tarihi dönemlere ev sahipliği yapmış yerler. Tarihe, geçmişinize ilgiliyseniz buraları Ortaköy’den ayrılmadan ziyaret etmelisiniz.

MERAKLISINA


Evet yemeklerimizi yedik, karnımızı bir güzel doyurduk bir de gezdik üstüne. Ancak Ortaköy’ün keşfedilecek özellikleri bunlarla da sınırlı değil. Ortaköy’ün ana geçim kaynağı tarım ve en çok hububat yetiştirilmekte. Hububattan sonra endüstriyel bitkilerin ve baklagillerin de önemli ölçüde yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Ortaköy’deki farklı tarihi alanlardan çıkarılan eski dönemlere ait birçok buluntu Çorum il merkezinde bulunan müzede sergilenmektedir. Eğer tarihi buluntuları detaylı bir şekilde görmek isterseniz gezi listenize burayı da ekleyebilirsiniz.
Bizden bu kadar. Artık daha fazlasını öğrenmek isterseniz mutlaka Ortaköy’e gelin görün deriz. Eminiz ki bu eşsiz doğayı, buram buram tarih kokan havayı soluduğunuzda iyi ki gelmişim diyeceksiniz.

NASIL GİDERİM?


Çorum merkezden yaklaşık 60 km uzakta olan Ortaköy’e, minibüs ve otobüs seferleri bulunmakta. Bu araçları kullanarak kolaylıkla Ortaköy’e ulaşabilirsiniz.

Kargı


Bugün sizlere Türkiye’nin küçük bir şehri gibi gözükse de çok çeşitli yerler barındıran Çorum’un adını pekte duymadığımız bir ilçesinden bahsedeceğiz: Kargı. Türklerin yerleşmesinden önce adı Blaene olarak bilinen Kargı tarihi eserler barındıran, yaylaları ile sizi kendine hayran bırakacak olan Çorum’un saklı kalmış bir ilçesi. Ancak gelin görün ki burası tarihi keşfetmek, yeşilin eşsiz huzurunu deneyimlemek ve eşsiz yemekler tatmak için görülmesi gereken bir yer. Hadi gelin Kargı’da ne yenir hep birlikte bakalım:

NE YENİR?


Çorum gerek kendine has yemek türleri gerekse farklı yemek pişirme şekilleri ile oldukça zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir. Çorum Kargı’ya gelip de oranın eşsiz yöresel yemeklerini tatmadan Kargı’yı gezdim diyemeyiz. Peki Çorum’un bahsettiğimiz bu ilçesi Kargı’da ne yenir?
Kargı Sırık Kebabı: Her ne kadar bu kebaba kuzu çevirme de dense emin olun ki daha önce hiç böyle bir kuzu çevirme yemediniz. Düşünün ki bir yandan kuzu eti sırığa geçirilmiş ve ateşin başında çevrilerek pişiriliyor; diğer bir yandan akan yağları ayrıca toplanarak kaynatılıp ekmekle birlikte yeniyor. Immm şimdiden ağzınızın suyu akmadı mı? Kargı’ya uğrarsanız sakın bu enfes kebabı yemeden gitmeyin.
Cızlak: Eğer siz de tam bir hamur işi sevdalısıysanız bu tatlıyı mutlaka yemelisiniz. Mayalı hamurun kızgın bir yağ üzerine atılarak pişirilmesiyle oluşan bu tatlı hem gözünüzü hem karnınızı doyuracak.
Yanıç: Gezerken çok yoruldunuz ve kendinize son derece doyurucu bir atıştırmalık mı arıyorsunuz. İşte aradığınız tat tam da burada. Bir tür börek olan Yanıç, hamurunun arasındaki ıspanak, peynir ve kıyma ile sizlere eşsiz bir lezzet sunacak.

NERELER GEZİLİR?


Kargı hem eşsiz doğal güzelliği hem de tarihi yerleri ile başlı başına gezilmesi gereken bir yer.
Kargı meşhur yaylaları ile yayla turizmine önemli bir ev sahipliği yapmaktadır. İşte doğanın eşsiz huzurunu keşfedeceğiniz, bol bol oksijen alacağınız o harika yaylalar: Kargı Yaylası, Abdullah Yaylası, Gökçedoğan Yaylası, Aksu, Göl, Örencik, Karaboyu
Sadece doğal güzellikleri ile değil Kargı aynı zamanda tarihi eserleri ile de mutlaka görülmesi gereken bir yer. Gelin hep birlikte buram buram tarih kokusunu içimize çekebileceğimiz yerlere göz atalım.
Mihrihatun Cami ve Hamamı: IV.Murad’ın eşi Mihrihatun adına yaptırılmış bu cami Kargı Karaseki köyünde bulunmakta. Selçuklulardan kalma cami: Oğuz köyünde bulunan bu cami Selçuklu döneminin mimarisine ait dikkat çekici detaylar vermektedir.
Hacıhamza Kalesi ve Hanı: 1700 lü yıllarda III.Ahmet tarafından yaptırılan bu cami Kargı’ya bağlı Hamza beldesinde olup yamuk planı ile dikkat çekmektedir.

MERAKLISINA


Evet yemeklerimizi yedik, karnımızı bir güzel doyurduk bir de gezdik üstüne. Ancak Kargı ile ilgili bildiklerimiz bunlarla sınırlı değil. Kargı’nın çok lezzetli pirinç üretimine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Kargı’ya kadar gelmişken lezzetli pilavlar yapmak için pirinç almadan dönmeyin derim. Aynı zamanda Kargı’da çok lezzetli bamya da yetiştiriliyor. Bamya yemeyi seviyorsanız mutlaka bamya almadan dönmeyin. Çiçek Bamyası, Kargı Bezi, Kargı Tulumu.

NASIL GİDERİM?


Çorum merkezinden Kargı’ya giden minibüs ve otobüs seferleri bulunmakta. Bu araçları kullanarak kolaylıkla Kargı’ya ulaşabilirsiniz.